Άρθρα

Ποιές είναι οι διαφορές και τα είδη CPAP & BiPAP;

Οι αναπνευστικές συσκευές CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) & BiPAP (Bilevel Positive Airway Pressure) παρέχουν θετική πίεση αέρα στον αεραγωγό του χρήστη για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας, του υποαερισμού και των υψηλών επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα οι συσκευές CPAP χωρίζονται σε:

  • CPAP σταθερής πίεσης που παρέχουν μία προκαθορισμένη πίεση (πχ 8 cm H2O) μέσω μάσκας στον χρήστη καθ όλη την διάρκεια του ύπνου.
  • CPAP auto στις οποίες καταχωρείται ένα εύρος πιέσεων (πχ 6 – 12 cm H2O) όπου η συσκευή ξεκινάει να λειτουργεί στην χαμηλή πίεση και βάση του ενσωματωμένου αισθητήρα ροής μπορεί να ανεβάσει πίεση εως το ανώτερο όριο εάν ανιχνευθεί μείωση της αναπνευστικής ροής έτσι ωστε να αντιμετωπίσει την άπνοια.

Οι συσκευές BiPAP χωρίζονται σε:

  • BiPAP S (spontaneous) οπου καταχωρούνται 2 πιέσεις (πχ 6 – 16 cm H2O). Η χαμηλή πίεση (EPAP) εφαρμόζεται κατά την εκπνοή του χρήστη ενώ η υψηλή (IPAP) κατά την διάρκεια της εισπνοής ώστε να υποβοηθηθεί η αναπνοή. Η συσκευή εναλλάσσει τις πιέσεις ανάλογα με την αναπνοή του χρήστη και συνήθως μπορεί να ρυθμιστεί η ευαισθησία και ο λόγος εισπνοής προς εκπνοή.
  • BiPAP ST (spontaneous/timed ) οπού επίσης καταχωρούνται 2 πιέσεις με τη διαφορά οτι μπορεί να ρυθμιστεί και ο ελάχιστος αριθμός των αναπνοών ανα λεπτό που θα δώσει η συσκευή σε περίπτωση που ο χρήστης παρουσιάζει βραδύπνοια ή άπνοια.

πηγή: Home Care Shop

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *